Dansk solcelleinvestor slår sine selskaber sammen for at skabe stærkere vækstplatform: “Nu skal vi fokusere på at udnytte synergierne, og på et senere tidspunkt skal vi se på en børsnotering”

Nordic Solar vil skabe en stærkere vækstplatform, der ifølge bestyrelsesformanden også kan være et godt fundament for en børsnotering

20210614-141011-2_ma.jpg
Adm. direktør Nikolaj Holtet Hoff (t.v.) og formand Christian Sagild (t.h.) er åbne for en børsnotering af Nordic Solar lidt længere ude i fremtiden. Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Bæredygtig
16. jun 2021 KL. 8:30

En ny struktur skal skabe en stærkere platform for investeringsselskabet Nordic Solar, der har en ambition om at blive børsnoteret.

Tidligere bestod den danske solcelleinvestor af tre forskellige selskaber: et managementselskab, der stod for at finde investeringsmuligheder, og to fondsselskaber. De er nu slået sammen til ét, og ifølge bestyrelsesformand Christian Sagild skaber det bedre finansieringsmuligheder, større økonomiske muskler og en stærkere vækstplatform.

Vi har en vision om at være et førende solenergiselskab i Norden Christian Sagild, bestyrelsesformand hos Nordic Solar

“Vi vil gerne være store, og vi har en vision om at være et førende solenergiselskab i Norden. For at blive det skal vi udnytte styrkerne bedre på tværs, da selskaberne er stærkere sammen,” siger han, efter at sammenlægningen blev godkendt af investorerne på en generalforsamling.

Tidligere kunne investorerne placere penge i to fonde: Nordic Solar Energy, der investerede i færdige solcelleparker i drift, og Nordic Solar Global, der påtog sig mere risiko ved at fokusere på udviklings- og byggeprojekter i samarbejde med en energiudvikler.

“Når vi samler fondene, skal vi bruge mindre egenkapital, da vi nu lettere kan få finansieret projekterne, inden vi bygger dem,” siger Nikolaj Holtet Hoff, adm. direktør og medstifter, og fortæller, at den nye struktur også giver bedre mulighed for at frasælge dele af solenergiprojekter på et senere tidspunkt.

Efter fusionen forventer Nordic Solar at kunne skabe et årligt afkast på 7-11 pct. Planen er i endnu højere grad at være til stede tidligere i værdikæden og at satse på udviklings- og byggeprojekter. Det skyldes ifølge formanden og direktøren bl.a. en intensiveret konkurrence om at få fingrene i færdigbyggede solparker, hvor afkastet er under pres.

“Vi er på en måde ved at skabe et “mini-Ørsted” inden for sol. Et fuldt integreret selskab, som har alle kompetencerne til at udnytte den vækstmulighed, der er inden for sol,” siger direktøren.

Potentiel børsnotering

Da Nordic Solar blev stiftet i 2010 bestod porteføljen af et enkelt solcelleprojekt og fire investorer. Siden er en lang række projekter og investorer kommet til, og investorkredsen tæller i dag bl.a. en række erhvervsfolk. Bl.a. har Coloplast-arvingen Niels Peter Louis-Hansen ifølge Finans.dk også skudt penge i investeringsselskabet.

12-18 måneder kan en børsnotering potentielt ligge ude i fremtiden

En børsnotering har også længe ligget i kortene for Nordic Solar, og direktøren har tidligere fortalt, at der blev sigtet efter at gøre planen til virkelighed i løbet af både 2020 og siden 2021. Selvom noteringen endnu ikke er blevet til virkelighed, er planerne ikke skudt til hjørne. Ifølge Christian Sagild kan fusionen også være et vigtigt skridt på vejen.

“Vi fusionerer, fordi vi kan se, at der er mange fordele ved det. Nu skal vi fokusere på at udnytte synergierne, og på et senere tidspunkt skal vi se på en børsnotering. Vi har signaleret, at det måske vil tage 12-18 måneder, men der er ikke en fast dato. Først skal vi realisere synergierne, men så har vi også skabt et meget, meget stærkt fundament for at blive børsnoteret,” siger han og bliver bakket op af direktøren:

“Med den størrelse vi har, kunne vi sådan set godt gå ud og børsnotere selskabet i dag. Men vi vil gerne være helt klar, og hvis man skal have noget likviditet på børsen, er det også bedre, jo større du er,” siger Nikolaj Holtet Hoff, der siden stiftelsen af selskabet har haft en ambition om at skabe en “folkeaktie”.

Tidligere på året oprustede Nordic Solar også på ledelsesfronten, hvor Jes Vengaard, der kom fra en tilsvarende stilling hos Ejendomsinvest, blev ansat som finansdirektør. Samtidig hentede selskabet også Glenn Aagesen ind som driftsdirektør. Han kom fra en stilling hos European Energy.